Mämmimalja JA PASHAKAKKU
Sivu 1 / 1
Mämmimalja JA PASHAKAKKU
Pasha ja mämmi kuuluvat suomalaiseen pääsiäispöytään. Monelle ne maistuvat parhailta juuri sellaisenaan, mutta klassikkoherkkuja voi muokata myös näyttäviksi jälkiruoiksi.
Pasha
400 g maitorahkaa
100 g pehmeää voita
2 keltuaista
1 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
3 tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunamehua
½ dl mantelirouhetta
½ dl rusinoita
Vuoraa pashamuotti tai kahvinsuodatin puhtaalla sideharsolla. Vatkaa keltuaiset ja puolet sokerista vaahdoksi. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja loput sokerista. Vaahdota kerma.
Sekoita vaahdot varovaisesti toisiinsa. Lisää joukkoon mausteet, rusinat ja mantelirouhe. Lusikoi massa sideharsolla vuorattuun muottiin. Nosta muotti kulhoon ja anna valua seuraavaan päivään jääkaapissa. Kaada valumanestettä pois. Kumoa pasha vadille. Tarjoa kulitsan kanssa.
Pashakakku
2 munaa
¾ dl sokeria
½ dl perunajauhoja
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
Katso pashaohje
5 liivatetta
1 rkl kermaa
Leivo kakkupohja irtopohjavuokaan. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi vaahtoon. Levitä taikina leivitetyn irtopohjavuoan pohjalle.
Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 5–10 minuuttia. Jäähdytä pohja ja valmista täyte.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sekoita pasha yllä olevan ohjeen mukaan, mutta älä valuta. Kuumenna kerma. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste pois ja sulata liivatelehdet kermatilkkaan. Sekoita pashamassaan koko ajan hämmentäen. Levitä täyte kakkupohjan päälle.
Mämmi
6 l vettä
500 g mämmimaltaita
1 ½ kg ruisjauhoja
kahden appelsiinin kuoret raastettuna
tilkka vettä
2 rkl sokeria
Sekoita mämmimaltaat ja ruisjauhot keskenään. Kiehauta isossa padassa tai kattilassa (10 litraa) noin kaksi litraa vettä. Lisää noin kolmannes mallas-jauho-seoksesta veteen voimakkaasti vatkaten. Ripottele massan päälle pari desiä jauhoseosta. Peitä kannella ja imellytä 75 asteessa. Tunnin kuluttua sekoita pinnalla olevat jauhot kuumaan mämmipohjaan.
Lisää litra kiehuvaa vettä, sekoita ja lisää kerros mallasjauhoseosta. Toista operaatio tunnin välein, kunnes jauhoseos on loppunut.
Suikaloi hyvin pestyn appelsiinin kuoren keltainen osa ja kiehauta kuoret vedessä. Kaada vesi pois. Lisää kattilaan 1 rkl vettä ja sokeri ja keitä kuorisuikaleita kolme minuuttia. Sekoita suikaleet mämmiin. Vatkaa mämmi tasaiseksi ja anna jäähtyä.
Huuhtele uunivuoka kylmällä vedellä ja täytä ne jäähtyneellä mämmillä. Paista 150-asteisessa uunissa kahdesta neljään tuntia.
Mämmimalja
2 ½ dl vaniljakastiketta
100 g vaahtoutuvaa rahkaa
300 g mämmiä
Bastogne-keksejä
Vaahdota vaniljakastike ja lisää joukkoon rahka. Ota noin kolmannes mämmistä sivuun. Sekoita loput mämmistä vaniljarahkaan. Murustele keksejä annosmaljojen pohjalle. Lisää päälle pari ruokalusikallista vaniljarahkamämmiseosta, mämmiä ja ruokalusikallinen murennettuja keksejä. Toista, kunnes annokset ovat haluamasi kokoisia. Murustele pintaan keksejä.
pikemuori- PIRTTI-EMÄNTÄ
- Viestien lukumäärä : 4610
Join date : 24.12.2010
Sivu 1 / 1
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa