MÄMMI, OHJE
Sivu 1 / 1
MÄMMI, OHJE
4 l | Vettä |
250 g | Mämmimaltaita |
n.1 | ruisjauhoja |
2-4 | siirappia |
n.3 | sokeria |
1 rkl | pomeranssinkuorta (halutessasi) |
Äitini on kehittänyt tämän reseptin vuosien kuluessa, hän on tehnyt mämmiä itse kymmeniä vuosia, enkä ole sinä aikana halunnut syödä kaupan mämmiä. Hän opettanut taidon myös minulle ja minä jatkan perinteitä.
Valmistusohje
Tämä annosmäärä tarvitsee 10 l kattilan, että jää sekoitusvaraa.
1. Kiehauta vesi poreilevaksi (ei saa kiehua). Lisää mämmimaltaat, siirappia 1 kkp, sokeri ja ruisjauhoja sen verran, että tulee löysähköä velliä. Sirottele pinnalle kerros ruisjauhoja ja jätä imeltymään lämpimään paikkaan n. 2 tunniksi.
2. Sekoita mämmiä, sirottele pinnalle kerros ruisjauhoja ja jätä imeltymään taas n. 2 tunniksi.
3. Sekoita, maistele ja lisää taas ruisjauhoja sekä tarvittaessa siirappia ja mämmimaltaita maun mukaan. Sirottele pinnalle kerros ruisjauhoja ja jätä imeltymään vielä n. 2 tunniksi.
Imeltymisaika yht. n. 6 tuntia.
4. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa makeutta. Lusikoi mämmiseos tuokkosiin tai korkeareunaisiin foliovuokiin. Jätä kuohumisvaraa n. 1/3 vuoan korkeudesta.
5. Paistaminen sähköuunissa: Paista 200 ºC n. 1/2 tuntia (niin kauan, että alkaa kuohumaan). Laske uunin lämpötila 150 ºC, paista vielä 1 - 1½ tuntia.
6. Paistaminen leivinuunissa: Polta 1 tai vähän vajaa pesällinen puita. Laita tuokkoset pullapellin päälle leivinuuniin, niin pohja ei pala. Tarkista 10 - 15 min päästä: jos alkaa kuohua liikaa (yli reunojen), niin ota mämmit hetkeksi pois uunista ja anna uunin jäähtyä n. 10 - 15 min. Paista yhteensä n. 1½ - 2 tuntia. Vaihda välillä vuokien paikkaa uunissa, mikäli uuni paistaa epätasaisesti (kuten niillä yleensä on tapana). Alussa kannattaa tarkistaa n. 15 min välein ja loppuvaiheessa ½ tunnin välein.
7. Jäähdytä, peitä tuokkoset leivinpaperilla tai tuokkosen kannella ja vie viileään n. 3 päiväksi.
Kun valmistat mämmin tiistaina, on mämmi valmista syötäväksi pitkäperjantaina.
Vihje: Halutessasi voit alkuvaiheessa lisätä seokseen myös 1 rkl:n pomeranssinkuorta.
Tästä määrästä tulee n. 7 tuokkosellista mämmiä, jos haluat pienemmän määrän tee vain puolet annoksesta.
Mämmin voi pakastaa kun se on valmista (3 päivän päästä).
Viimeinen muokkaaja, pikemuori pvm Ma 18 Maalis 2013 - 20:00, muokattu 3 kertaa
pikemuori- PIRTTI-EMÄNTÄ
- Viestien lukumäärä : 4610
Join date : 24.12.2010
Vs: MÄMMI, OHJE
Mämmi on makea
suomalainen
perinneruoka, jota syödään varsinkin pääsiäisen
aikaan. Sen arvellaan olevan juutalaisen
hapattamattoman leivän vastine. Mämmi on imellytettyä puuroa joka
valmistetaan pääosin vedestä,
maltaasta ja
ruisjauhosta.
Suomessa täysin imelä mallaspitoinen
mämmi oli vanhastaan vain Länsi-Suomen
ruoka. Muualla maassa ja etenkin idässä tunnettiin sen sijaan jauhoista
imelletyt
hapanimelät mämmit, kuten hapanmämmi ja syötävä taikina, jotka
ovat vellimäisiä ja imeltämisen jälkeen lievästi hapatettuja. Nämä ovat myös
laajalti tunnettuja itäeurooppalaisia ruokia. Makea, maltaista ja jauhoista imellytetty
pääsiäismämmi on tullut tunnetuksi koko Suomessa koulujen ja ruoanlaittokurssien
myötä.
Savolaisten ja hämäläisten käyttämä
nimitys perinteiselle koivun
tuohesta
valmistetulle mämmin paisto-, säilytys- ja tarjoiluastialle on tuokkonen.
Itä- ja Länsi-Suomessa samainen tunnetaan paremmin nimillä rove (rope) tai ropponen.
Nykyään mämmi tarjotaan jäähdytettynä
sokerin ja
kerman kera,
mutta aikaisemmin sokeria ei käytetty ja kermakin oli hapanta smetana-tyyppistä. Teolliset mämmit ovat yleensä
sesonkituotteita. Tavanomainen myyntiaika on tammikuun alusta pääsiäiseen
saakka. Suurista valmistajista vain Kymppi-Maukkaat (Kymppi Mämmi) valmistaa mämmejä ympäri vuoden. Mämmiä
myydään niin kylmätuotteina kuin pakasteinakin.
Kaikkien muiden lisäaineiden kuin säilöntäaineiden käyttö mämmissä on kielletty.lähde?
Persialaiset
käyttävät samaan tapaan valmistettua "mämmiä" persialaisessa uudessa vuodessa,
joka on kevään ensimmäinen päivä. He kutsuvat sitä nimellä sämänu.
suomalainen
perinneruoka, jota syödään varsinkin pääsiäisen
aikaan. Sen arvellaan olevan juutalaisen
hapattamattoman leivän vastine. Mämmi on imellytettyä puuroa joka
valmistetaan pääosin vedestä,
maltaasta ja
ruisjauhosta.
Suomessa täysin imelä mallaspitoinen
mämmi oli vanhastaan vain Länsi-Suomen
ruoka. Muualla maassa ja etenkin idässä tunnettiin sen sijaan jauhoista
imelletyt
hapanimelät mämmit, kuten hapanmämmi ja syötävä taikina, jotka
ovat vellimäisiä ja imeltämisen jälkeen lievästi hapatettuja. Nämä ovat myös
laajalti tunnettuja itäeurooppalaisia ruokia. Makea, maltaista ja jauhoista imellytetty
pääsiäismämmi on tullut tunnetuksi koko Suomessa koulujen ja ruoanlaittokurssien
myötä.
Savolaisten ja hämäläisten käyttämä
nimitys perinteiselle koivun
tuohesta
valmistetulle mämmin paisto-, säilytys- ja tarjoiluastialle on tuokkonen.
Itä- ja Länsi-Suomessa samainen tunnetaan paremmin nimillä rove (rope) tai ropponen.
Nykyään mämmi tarjotaan jäähdytettynä
sokerin ja
kerman kera,
mutta aikaisemmin sokeria ei käytetty ja kermakin oli hapanta smetana-tyyppistä. Teolliset mämmit ovat yleensä
sesonkituotteita. Tavanomainen myyntiaika on tammikuun alusta pääsiäiseen
saakka. Suurista valmistajista vain Kymppi-Maukkaat (Kymppi Mämmi) valmistaa mämmejä ympäri vuoden. Mämmiä
myydään niin kylmätuotteina kuin pakasteinakin.
Kaikkien muiden lisäaineiden kuin säilöntäaineiden käyttö mämmissä on kielletty.lähde?
Persialaiset
käyttävät samaan tapaan valmistettua "mämmiä" persialaisessa uudessa vuodessa,
joka on kevään ensimmäinen päivä. He kutsuvat sitä nimellä sämänu.
pikemuori- PIRTTI-EMÄNTÄ
- Viestien lukumäärä : 4610
Join date : 24.12.2010
Sivu 1 / 1
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa